Kävelysauvat: Miten niitä käytetään?

Kävelysauvoilla voit kävellä tasaisesti ja luottavaisemmin, vaikka nivelet ja lihakset eivät toimisikaan aivan kuten ennen. Saat paremman tasapainon ja sauvat vievät painon pois polviltasi. Lisäksi jokainen voi käyttää kävelysauvoja riippumatta siitä, missä kunnossa keho on.

Mutta miten kävelysauvoja käytetään oikein?

Tässä artikkelissa annamme sinulle selkeät ohjeet askel askeleelta siihen, miten sauvoja voi käyttää. Sauvakävely ei ole vaikeaa, kunhan vain opettelet oikean tekniikan.

Saat parhaan hyödyn irti, jos osaat käyttää käsivarren liikkeitä ja jos säädät sauvojen pituuden oikein. Siksi haluat ehkä lukea tämän oppaan ennen sauvakävelylle lähtöä tai ennen ostoksia urheiluliikkeessä.

Tarkistusluettelo

Yksi vai kaksi? Päätä, haluatko käyttää vain yhtä vai haluatko käyttää kahta kävelysauvaa. Muista kuitenkin, että kävelysauva ei koskaan korvaa tavallista kävelykeppiä, joka on tarkoitettu hieman toisenlaiseksi tueksi.

Oikean pituuden etsiminen: Säädä sauvat oikein tähtäämällä 90 asteen kulmaan kyynärpäässä, kun sauvan kärki koskettaa maata.

Valitse toiminnallisuus: Kun menet ostamaan sauvoja, huomaat pian, että vaihtoehtoja on monia. Voit valita sauvojen painon (lasi- ja hiilikuitu kevyimpiä) ja miten kävelysauvat säädetään ja taitetaan (esim. teleskooppivarsi). Voit valita myös millainen iskunvaimennus ja kärki (piikki tai tassu) on maastoon sopiva sekä mikä on käteesi sopiva lukitusmekanismi.

Mittaa oikea pituus

Väärän pituiset kävelysauvat voivat aiheuttaa tarpeettomia vaivoja käsivarsissa, hartioissa, selässä ja kaularangassa.

Oikea säätö sauvoissa on, että kyynärpäissä tulisi olla 90 asteen kulma, kun sauvat ovat maassa jalkojen lähellä. Monet kävelysauvat ovat säädettävissä, jolloin sinun on helppo säätää pituus oikein.

Joitakin kävelysauvoja myydään kuitenkin ilman tätä mahdollisuutta. Käytä silloin tätä ohjenuorana valittaessa kiinteän mittaisia kävelysauvoja:

  • Jos olet pidempi kuin 180 cm, suositeltavaa on, että valitset sauvat, jotka ovat vähintään 130 cm.
  • Jos olet alle 180 cm, voit yleensä säätää ja mukauttaa kävelysauvat niin, että ne sopivat sinulle.

Käytä alla olevaa taulukkoa määrittääksesi, kuinka pitkät sauvojen tulisi olla:

Pituutesi:
Sauva:
< 150 cm                       
100 cm
150 – 170 cm          
110 cm
172 cm – 180 cm          
 120 cm
182 cm +                         
130 cm

Kävelysauvojen tulisi olla noin 0,7 x pituutesi.

Kävelysauvojen säätäminen maaston mukaan

Kun olet löytänyt optimaalisen varren pituuden, olet päässyt jo pitkälle. Sen jälkeen sauvoja tulisi myös säätää hieman sen maaston mukaan, jossa kävelet.

Liukumaosat

Kyynärpäissä tulisi olla 90 asteen kulma silloin, kun sauvat ovat maassa, kuten aiemmin on kerrottu.

Yleensä on kaksi suuntaa, sekä ylös että alas, joiden osalta voit muokata sauvojesi pituutta. Nousujohtoiseen maastoon mentäessä voit hienosäätää pituutta ylälukitusmekanismin avulla.

Kyynärpäissä tulisi olla 90 asteen kulma, kun sauvat osuvat maahan.

Pitkät ylämäet

Et tarvitse niin pitkiä sauvoja, kun liikut epätasaisessa maastossa, jossa on paljon nousuja. Silloin kehon runko taipuu automaattisesti enemmän eteenpäin. Siksi voit lyhentää sauvoja tarvittaessa 5-10 cm.

Mitä jyrkempi rinne, sitä enemmän kävelysauvojen pituutta kannattaa lyhentää.

On tärkeää räätälöidä pituutta, jotta hartiat eivät kuormitu tarpeettomasti. Sinun ei pitäisi nostaa olkapäitäsi ja liikkeen pitäisi tuntua luonnolliselta.

Pitkät alamäet

Alamäkiosuuksilla sinun tulisi toimia päinvastoin eli sinun pitäisi lisätä sauvojen pituutta 5-10 cm. Matkalla alas keho on pystyssä. Ja jos pidennät sauvoja jonkin verran, saavutat paremman tasapainon matkasi alamäkiosuudella.

Sauvojen säätäminen maaston mukaan parantaa selän, hartioiden ja käsivarsien mukavuutta ja vakautta.

Oikea valinta

Kun ostat kävelysauvat, sinun on pohdittava, millaiseen tarpeeseen ja käyttöön ne tulevat.

On olemassa useita erilaisia sauvoja, yksinkertaisista malleista erittäin edistyneisiin. Jotkut voit jopa taittaa ja laittaa reppuun.

Säädettävä teleskooppivarrella

Jos haet säädettävää versiota, voit yleensä vaihdella pituutta 60 – 110 cm välillä. Kävelysauva teleskooppivarrella on täydellinen valinta, jos liikut paljon epätasaisessa maastossa. Sauvoja on myös helppo lainata toiselle niiden säädettävyyden ansiosta.

Ei säädettävissä

Ei-säädettävillä sauvoilla on kiinteä pituus, joka voi kuulostaa vaivattomalta. Etuna on, että yleensä nämä sauvat ovat kevyempiä kuin säädettävät, koska ne ovat ilman ylimääräisiä lisäosia, kuten lukitusmekanismia. Nämä sauvat ovat täydellisiä niille, jotka kävelevät enimmäkseen tasaisessa maastossa.  

Kokoontaitettavat taittosauvat

Sitten on olemassa myös taittosauvat. Kokoontaitettavat sauvat sujahtavat reppuun helposti. Ne ovat täydellisiä niille, jotka eivät tarvitse sauvoja koko matkan ajan, mutta haluavat silti päästä niihin tarvittaessa käsiksi.

Kävelysauvat iskunvaimennuksella

On myös kävelysauvoja, jotka on varustettu iskunvaimennuksella. Niissä on sisäiset jouset ja ne ottavat iskun ja tärähdyksen vastaan, kun siirryt rinnettä alas. Tämä on yleensä toiminto, jonka voit ottaa käyttöön ja poistaa käytöstä esimerkiksi epätasaisessa maastossa liikkuessasi.

Tämä on mukava ominaisuus erityisesti niille, jotka kamppailevat lantion, polvien, nilkkojen tai muiden nivelten kanssa.

Ultrakevyet kävelysauvat

Hyvin kevyiden sauvojen etuna on, että niitä ei ole raskas käyttää ja ne ovat ranteille miellyttäviä. Sinun ei tarvitse kuluttaa ylimääräisiä kaloreita ainakaan kävelysauvojen liikuttamiseen.

Kokeile vaihteluna ultrakevyitä sauvoja, jotka painavat enintään 200 grammaa.

Lukitusmekanismi

Huomaathan, että eri sauvat voidaan lukita eri tavoin.

  • Ulkoinen vipulukko: Tällaista lukkoa on helppo säätää myös käsineitä käyttämällä.
  • Painikelukko: Tämäntyyppinen lukitusmekanismi toimii tukevasti yhdellä napsautuksella. Painat painiketta avataksesi tai lukitaksesi sauvat.
  • Kääntölukko: Kierrät tämän kiinni ja se on siten erittäin vakaa.
  • Yhdistelmälukko: On sauvoja, joissa on useita lukkotyyppejä. Esimerkiksi yläakselin vipulukitus ja ala-akselin kääntölukko.

Tarkista aina ennen kävelyä, että lukko on kunnolla lukittuna!

Erilaiset materiaalit

Kävelysauvat valmistetaan yleensä joko alumiinista tai hiilikuidusta. Hiilikuitusauvat ovat alumiinia kevyempiä.

Hiilikuitusauvojen etuna on niiden keveys, mutta toisaalta ne ovat alttiimpia katkeamiselle.

Alumiinitangot ovat kestävämpiä, jolloin voit huolettomammin ottaa riskin sauvan taivuttamisesta ja iskuista. 

Hyvä pito

Hyvä pito sauvojen ympärillä on tärkeää etenkin, kun kävelee pitkään. Itse asiassa sauvojen kahvoissa on useita materiaaleja, joista valita.

  • Korkki: Vähentää kosteuden ja hien mahdollisuutta, kun kädet tarttuvat kahvaan. Sopii niille, jotka kävelevät paljon kuumalla säällä tai nopealla tahdilla.
  • Vaahtomuovi: Pehmeä ja hyvä imemään kosteutta hikisistä käsistä.
  • Kumi: Sopii hyvin, jos kävelet kylmällä säällä, koska se eristää kädet kylmyydeltä, iskuilta ja tärähtelyiltä. Mutta se lisää myös mahdollisuutta saada nihkeyttä käsiisi. Ei paras valinta, jos olet menossa pitkille kävelyille kuumalla säällä.

Sauvakävelyn hyödyt

Kun sauvat ovat hankittuna, olet valmis menemään kävelylle tai vaellukselle.

Yksi kävelysauvojen käytön monista eduista on se, että vahvistat ylävartaloasi, ydinlihaksiasi ja saat jopa tiukemman takapuolen.

Toinen etu on, että poltat enemmän kaloreita. Vaikka kävelisit vauhdilla, jonka tahdissa voit puhua kaverisi kanssa, vastaa se teholtaan 11 kilometrin tuntinopeudella juoksemista.

3 tapaa käyttää kävelysauvoja

Alta voit lukea vinkkejä kävelysauvojen tehokkaaseen käyttöön.

Vuorovedot

Tällä tekniikalla kävelet enemmän tai vähemmän tavalliseen tapaan, siirrät vuorotellen oikeaa ja vasenta sauvaa eteenpäin ja siirrät samalla vastakkaisen jalan eteenpäin.

Kun lasket sauvan alas, aseta se etujalalle.

Sauvoilla vedät kehoa eteenpäin. Hartiasi on laskettu alas ja katsot eteenpäin.

Tärkeintä on, että käytät käsiäsi ja työnnät varpaillasi askeleen loppuun asti, jotta voit aktivoida jalan lihakset alas asti. Pidä tukeva ote kahvojen ympärillä, kun laitat sauvat maahan, ja päästä irti sauvoista työntöliikkeessä taaksepäin, niin että pidät kiinni vain peukalolla ja etusormella.

Rinnakkaisvedot

Tässä työskentelet samalla tavalla käsivarsillasi. Laitat molemmat kävelysauvat maahan edessäsi olevasta jalan kantapäästä. Vedä ensin kehoa eteenpäin molemmilla käsivarsilla ja työnnä itseäsi eteenpäin, kun sauvat ovat kehon takana.

Pidä samaa käsiotetta kuin ”vuorovedoissa”, eli ota hyvä ote, kun työnnät eteenpäin ja pidä vain peukalolla ja etusormella taaksepäin suuntautuvassa liikkeessä.

Jokainen sauva liikkuu eteenpäin saman puolen jalan kanssa. Tämä tekniikka antaa eniten helpotusta jaloillesi, joten käytä sitä jalkojen väsymisen minimoimiseksi tarpeen mukaan.

Yhdensuuntaiset rinnakkaisvedot toimivat mäkiosuuksilla ja rinteillä sekä alaspäin että ylöspäin liikuttaessa.

Vuorohyppely ja loikat

Kävelet tai juokset potkaisemalla hieman ylimääräistä vauhtia ja pituutta jalallasi. Voit vapaasti hyppiä tai loikkia hieman ja samalla teet käsivarren liikkeistä suurempia.

Ota tukea sauvoista ja vapauta ote samalla tavalla kuin kahdessa muussa tekniikassa.

Tämän tekniikan etuna on, että askeleesi pitenevät, ja saat enemmän treenattua suuria lihaksia kehossa.

Hyväksi lihaksille ja nivelille

Kävelysauvojen etu on, että vähennät lihasten ja nivelten kuormitusta. Jos haluat lisäapua kävelymatkoillesi, on myös lisäravinteita, kuten Flex5X, jolla on dokumentoitu vaikutus niveliin.

Flex5X sisältää 250 mg boswellia serrataa, joka voi edistää nivelten pysymistä miellyttävinä ja lisäksi 40 mg denaturoimatonta II tyypin kollageenia, kurkumaa, D3-vitamiinia ja K2-vitamiinia, jotka auttavat ylläpitämään luiden normaalia toimintaa, sekä C-vitamiinia, joka edistää normaalia kollageenin muodostumista, mikä on tärkeää luun ja ruston normaalille toiminnalle.

Kokeile FLEX5X 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25 €

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.