Kurkuma ja kaikki mitä sinun tarvitsee tietää siitä

Kurkumaa on käytetty elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja luontaistuotteissa kautta historian. Nykyään monet vannovat kurkuman nimeen erilaisista hyvinvointiin liittyvistä syistä. Tästä suositusta kasvista on tehty useita kliinisiä tutkimuksia.

Tässä artikkelissa viemme sinut matkalle kurkuman historiaan ja kerromme, miten kyseinen kasvi voi auttaa juuri sinua. Mutta ennen kuin ryntäät vihannestiskille hamstraamaan kurkumaa, ota huomioon, että erotamme toisistaan kurkumajauheen ja kaupoista löytämäsi juuren, joka on tarkoitettu ruoanlaittoon. 

Kurkumiini: curcuma longa 

Sitten teemme harppauksen itse kurkumaan ja kasvin ominaisuuksiin. 

Kurkuma sisältää pigmentin nimeltä kurkumiini. Nimi on johdettu ”curcuma longasta”, maustekasvin latinankielisestä nimestä. 

Juuri tämä pigmentti antaa kurkumalle sen keltaoranssin värin. Ja suuri osa mausteen hyvistä ominaisuuksista piilee siinä. 

Kurkumiini on niin sanottu polyfenoli. Polyfenolit ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita.

Kuten alun perin mainitsimme, erotamme vihanneshyllystä ostettavan kurkuman juuren ja netistä tilaamasi kurkumaravintolisät toisistaan. Ravintolisissä kurkumiini on uutettu kurkumasta, ja näin se sisältää huomattavasti enemmän kurkumiinia kuin mitä löydät itse maustejuuresta. 

Kurkumakapselit
Kurkumakapselit

Kurkumiini lisäravinne

Kehollamme on kuitenkin vaikeuksia hyödyntää kurkumiinia ruoansulatuksessa. Mutta ajan myötä on havaittu, että kurkumiinin yhdistäminen pieneen annokseen pippuria tehostaa aineen imeytymistä tehokkaasti. 

Siksi sinun kannattaa etsiä ravintolisää, joka sisältää sekä kurkumiinia että pippuria (piperiiniä). 

Ihmisillä tehdyt tutkimukset 

Examine.com-sivusto viittaa mielenkiintoisiin tutkimuksiin kurkumiinista ja lääkkeen terveyttä edistävistä ominaisuuksista. 

Kurkuma: haittavaikutukset

Jopa 8 gramman kurkumiiniannosten tulisi olla turvallisia, eikä niihin liity vakavia sivuvaikutuksia. Liian suuret kurkumiiniannokset voivat kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia ja ruoansulatuskanavan ongelmia. Lisäksi kurkumiinin ja piperiinin (pippurin) yhdistelmällä voi olla ei-toivottuja yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Kurkumaa ei suositella syötäväksi yhdessä verenohennuslääkkeen kanssa. 

Kurkuman ja kurkumiinin välinen ero

Kurkumiini on luonnossa esiintyvä kemiallinen yhdiste, jota esiintyy maustekurkumassa. Kurkuma taas on kasvin juuri, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Curcuma Longa. 

Kurkuma(juuri) on vähemmän voimakas kurkumiinin lähde kuin uute, jota löydät ravintolisistä, ja jolla pitäisi olla hyviä ominaisuuksia viimeaikaisten tutkimusten mukaan. 

Vaikka kurkuma on suosittua mausteena, löydät kurkumaa myös voimakkaana vaaleankeltaisena jauheena. Se on kurkumiinia, jota sinun tulisi etsiä ravintolisää valitessasi. 

Flex5X nivelille

Flex5X on ravintolisä, joka sisältää muun muassa kurkumiinia. Lisäksi tuote sisältää boswellia serrataa, mangaania ja K2-, D- ja C-vitamiinit sekä sinkkiä. 

Kun Flex5X vaikuttaa kehossasi, haluat vahvistaa sekä niveliä että lihaksia ja ehkä saat enemmän mahdollisuuksia liikkua haluamallasi tavalla?

Kokeile FLEX5X 60 päivää

50% alennuksella – vain 17,25 €

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.