Kurkuma ja kaikki mitä sinun tarvitsee tietää siitä

Kurkumaa on käytetty elintarvikkeissa, kosmetiikassa ja lääketieteessä kautta historian. Nykyään monet vannovat kurkuman nimeen erilaisista terveydellisistä syistä. Tästä suositusta kasvista on tehty useita kliinisiä tutkimuksia.

Tässä artikkelissa viemme sinut matkalle kurkuman historiaan ja kerromme, miten kyseinen kasvi voi auttaa juuri sinua. Mutta ennen kuin ryntäät vihannestiskille hamstraamaan kurkumaa, ota huomioon, että erotamme toisistaan kurkumajauheen ja kaupoista löytämäsi juuren, joka on tarkoitettu ruoanlaittoon. 

Lääketieteellisesti kyse on kurkuman ainesosasta nimeltä kurkumiini. Ja sinun täytyy syödä ennennäkemättömiä määriä kurkumaa saadaksesi tarpeeksi tätä voimakasta ainesosaa.

Kurkuma: mausteena ja lääketieteessä

Kasvi on peräisin Kaakkois-Aasiasta, ja voimme päivämäärätä sen juuret lähes 4000 vuotta ajassa taaksepäin. Mauste tunnetaan parhaiten sen hyvinvointia ja terveyttä edistävien ominaisuuksiensa vuoksi.

Noin 500 eKr. kurkumaa käytettiin Ayurveda-lääkkeenä. Ayurveda on muinainen intialainen ja lääketieteellinen perinne, jota on harjoitettu aina tähän päivään saakka.

Käännettynä ayurveda tarkoittaa ”elämäntiedettä”, missä ayur tarkoittaa ”elämää” ja veda tarkoittaa ”tiedettä tai tietoa”. Maustetta on käytetty auttamaan kaikessa vesirokosta vyöruusuun.

Kasvilla on juuret inkivääriperheessä ja se viihtyy parhaiten lämpimässä, kosteassa ilmastossa 20ºC ja 30ºC välillä.

Kurkumalla on hieman katkera maku, joka voi muistuttaa inkivääriä, ja se sopii hyvin moniin ruokiin, kuten munakkaaseen, pataruokiin ja keittoihin tai antamaan hummukselle voimakkaamman värin. Mausteella on selkeä keltainen väri, joka lisää kultaisen kosketuksen ruokaan. 

Kurkumaa käytetään usein kuivattuna, jauheena, mutta löydät myös tuoreen juuren vihanneshyllystä. 

Kurkumiini: curcuma longa 

Sitten teemme harppauksen itse kurkumaan ja kasvin lääkinnällisiin ominaisuuksiin. 

Kurkuma sisältää pigmentin nimeltä kurkumiini, nimi on johdettu ”curcuma longasta”, maustekasvin latinankielisestä nimestä. 

Juuri tämä pigmentti antaa kurkumalle sen keltaoranssin värin. Ja suuri osa mausteen terveyttä edistävästä salaisuudesta piilee siinä. 

Kurkumiini on niin sanottu polyfenoli (kasveissa tavattu kemiallisten aineiden ryhmä), jolla sanotaan olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia. 

Kuten alun perin mainitsimme, erotamme vihanneshyllystä ostettavan kurkuman juuren ja netistä tilaamasi kurkumaravintolisät toisistaan. Ravintolisissä kurkumiini on uutettu kurkumasta, ja näin se sisältää huomattavasti enemmän kurkumiinia kuin mitä löydät itse maustejuuresta. 

Kurkumakapselit
Kurkumakapselit

Kurkumiini lisäravinne

Kehollamme on kuitenkin vaikeuksia hyödyntää kurkumiinia ruoansulatuksessa. Mutta ajan myötä on havaittu, että kurkumiinin yhdistäminen pieneen annokseen pippuria tehostaa aineen imeytymistä tehokkaasti. 

Siksi sinun kannattaa etsiä ravintolisää, joka sisältää sekä kurkumiinia että pippuria (piperiiniä). 

Ihmisillä tehdyt tutkimukset 

Examine.com-sivusto viittaa mielenkiintoisiin tutkimuksiin kurkumiinista ja lääkkeen terveyttä edistävistä ominaisuuksista. 

Kurkuma: haittavaikutukset

Jopa 8 gramman kurkumiiniannosten tulisi olla turvallisia, eikä niihin liity vakavia sivuvaikutuksia. Liian suuret kurkumiiniannokset voivat kuitenkin aiheuttaa pahoinvointia ja ruoansulatuskanavan ongelmia. Lisäksi kurkumiinin ja piperiinin (pippurin) yhdistelmällä voi olla ei-toivottuja yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa.

Kurkumaa ei suositella syötäväksi yhdessä verenohennuslääkkeen kanssa. 

Kurkuman ja kurkumiinin välinen ero

Kurkumiini on luonnossa esiintyvä kemiallinen yhdiste, jota esiintyy maustekurkumassa. Kurkuma taas on kasvin juuri, joka tunnetaan tieteellisesti nimellä Curcuma Longa. 

Kurkuma(juuri) on vähemmän voimakas kurkumiinin lähde kuin uute, jota löydät ravintolisistä ja joilla pitäisi olla terveyttä edistäviä ominaisuuksia viimeaikaisten tutkimusten mukaan. 

Vaikka kurkuma on suosittua mausteena, löydät kurkumaa myös voimakkaana vaaleankeltaisena jauheena. Se on kurkumiinia, jota sinun tulisi etsiä ravintolisää valitessasi. 

Flex5X nivelille

Flex5X on ravintolisä, joka sisältää muun muassa kurkumiinia. Lisäksi tuote sisältää boswellia serrataa, mangaania ja K2-, D- ja C-vitamiineja. 

Kun Flex5X vaikuttaa kehossasi, vahvistat sekä niveliäsi että lihaksiasi, ja saat enemmän mahdollisuuksia liikkua tavalla, josta aiemmin vain haaveilit. 

Kokeile FLEX5X 60 päivän ajan

Ilmaiseksi- maksat vain postikulut 7,90

Kirjoita puhelinnumerosi

Sinut ohjataan tilauslomakkeeseen, joka on esitäytetty puhelinnumeroosi liittyvillä tiedoilla. Et tilaa vielä mitään.